Uw eigen nest bouwen met eiderdons
"Er worden elk jaar meer Lamborghini's gemaakt dan eiderdonzen dekbedden."
Eiderdons is met niets te vergelijken. Omdat het een beschermde diersoort is, wordt alleen het natuurlijk uitgevallen dons van broedende vrouwtjeseenden gebruikt. Wanneer de vrouwtjeseenden gaan broeden, laat de uiterst donzige onderlaag van hun zachte onderbuik los, zodat de warmte van hun lichaam direct wordt overgebracht op hun eieren. Wanneer de aanstaande moeders hun nesten verlaten om te eten, verwijderen getrainde plukkers voorzichtig het uitgevallen dons en vervangen het door stro.
Er moeten meer dan 60 nesten worden geplukt om genoeg dons te verzamelen voor één dekbed, waarvan de donsinhoud gemiddeld iets meer dan één kilo zal zijn. De jaarlijkse opbrengst van eiderdons bedraagt wereldwijd ongeveer 2.500 kilo – ter vergelijking, elk jaar worden tienduizenden tonnen ganzendons geproduceerd.
"Er worden elk jaar meer Lamborghini's gemaakt dan eiderdonzen dekbedden," zegt Michael de la Place, een expert op het gebied van eiderdons en de oprichter van het luxe linnengoedbedrijf St. Genève. "Eiderdons is het toppunt van dekbedden – je kunt het met niets vergelijken." Een geruststellende gedachte voor mensen die alleen het allerbeste willen; in dit geval het DUX Super King Winter-dekbed met zijden overtrek, dat voor $11.665 in de winkels ligt.
Als voorzitter van Downmark, een non-profitorganisatie die verslag uitbrengt over de donsindustrie, is het niet vreemd dat Michael de la Place zo gepassioneerd is over eiderdons. DUX profiteert van zijn uitzonderlijke expertise – hij werkt met ons samen aan diverse producten. De la Place werkt mee aan het ontwerp van onze dekbedden, lakens en kussens. Zijn encyclopedische kennis van dons en katoen stelt hem in staat om buitengewoon efficiënte ontwerpen te maken.
"Bij isolerende materialen geldt: hoe kleiner de luchtzakken, hoe hoger de isolatiequotiënt," legt De la Place uit. De draden van eiderdons zijn bijzonder dun, slechts een fractie van een mensenhaar. En de draden klitten op een natuurlijke manier samen, waardoor een superzachte massa ontstaat die veel lichter is dan andere donssoorten. "Eiderdons is twee keer zo dun als ganzendons, dus is het een stuk warmer in de winter. En in de zomer ademt het beter, dus is het koeler." Ja, dat klopt – een goed dekbed houdt uw lichaamstemperatuur constant, ongeacht de kamertemperatuur, zodat u een eiderdonzen dekbed het hele jaar door kunt gebruiken.
Eenden in een koude omgeving zorgen voor warme dekbedden
De gewone eidereend leeft in het subarctische gebied, en brengt het grootste deel van zijn leven door in het water rond de poolcirkel. De ongelooflijke isolatie van hun dons zorgt er letterlijk voor dat ze niet bevriezen – in de winter kan de temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan dalen tot onder nul graden Celsius – de oceaan blijft alleen vloeibaar omdat er zout in zit.
De meeste eidereenden nestelen in IJsland, en het oogsten van eiderdons is een IJslands beroep dat al 1.000 jaar bestaat. Alhoewel eidereenden in het wild leven, zijn ze zo tam geworden dat sommige zelfs geaaid kunnen worden als ze op hun nest zitten.
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de eenden en hun eieren geen enkele schade ondervinden van het oogsten van hun dons. Sterker nog, steeds meer plukkers zijn vrijwilligers die zich inzetten voor wildreservaten voor de eenden waarvan zij het dons verzamelen. We willen er ook op wijzen dat eiderdons het enige dons is dat verzameld wordt – al het andere dons is een bijproduct van de vleesindustrie.
Het echte verhaal
Omdat het zo schaars en duur is, zijn er dekbedden van namaak-eiderdons op de markt gekomen. De la Place heeft een eenvoudige test om te bepalen of een dekbed echt eiderdons bevat of niet. "Eiderdons kleeft aan elkaar. Dus pak gewoon een hoekje van het dekbed en probeer het dons uit elkaar te trekken," legt De la Place uit. Als het een beetje aanvoelt als klittenband, dan weet je dat het eiderdons is."